Nieuwe deelsite

 • Iedereen (publiek zichtbaar)
 • 1625

Een nieuwe deelsite en dan...

images.jpeg

Jij bepaalt zelf hoe je doel en doelgroep van de deelsite ondersteunt via vormgeving en inrichting. Pleio biedt via het Beheer-paneel het gereedschap daarvoor.

Je gaat naar het Beheer-paneel (dashboard) door achter de url van jouw deelsite "/admin" te plaatsen. Desgewenst kun je deze verwijzing[naamdeelsite].pleio.nl/admin ook toevoegen aan de menubalk en instellen als alleen zichtbaar voor jou, dedeelsitebeheerder.

Via het Beheer-paneel kun je:

 • gebruikers uitnodigen voor je deelsite;
 • plugins (functionaliteit) aan- of uitzetten en desgewenst instellen;
 • de Widget Manager instellen door o.a.
 • de kolom indeling van je deelsite zelf te bepalen;
 • een top-regel (widget over de gehele breedte) te kiezen;
 • de template van de deelsite wijzigen, waaronder
 • de header en
 • de kleuren;
 • widgets toevoegen aan de startpagina en desgewenst ook aan het dashboard van de gebruikers;
 • de toegang tot de deelsite instellen:
 • Openbaar Iedereen kan lid worden van deze deelsite;
 • Toestemming vereist Iedereen kan het lidmaatschap aanvragen maar de deelsite beheerder moet deze aanvraag goedkeuren (de deelsite beheerder kan ook leden uitnodigen);
 • Alleen op basis van email-domein Toegang na validatie van e-mailadres op basis van een lijst met email domeinen;
 • Alleen op uitnodiging Alleen toegang na uitnodiging door de deelsite beheerder;
 • Domein validatie of goedkeuring Toegang na validatie van e-mailadres op basis van een lijst met email domeinen of lidmaatschapsaanvraag wanneer validatie mislukt;

Tot slot.

Je kunt ook zelf de menubalk inrichten om daarmee jouw gebruikers te helpen sneller te vinden wat zij zoeken. De menubalk pas je aan door te klikken op het steeksleuteltje. Door op het plusteken te klikken voeg je (sub)menuitems toe. Door op het tandwieltje te klikken stel je de titel, het adres vande pagina waar je naar verwijst en de zichtbaarheid van het menuitem in.

Meer uitleg over het beheer van deelsites in deze video instructie (https://vimeo.com/125247525) en natuurlijk op Mijn Deelsite (https://mijndeelsite.pleio.nl/) de plek waar deelsitebeheerders elkaar helpen, ondersteunen en samenwerken. We raden je ook aan lid te worden van de groep Communicatie deelsite beheerders

Meerdere widget pagina's maken is nu ook mogelijk, kijk voor meer informatie naar deze video!

Meer uitleg en persoonlijke begeleiding is ook mogelijk tijdens de workshops voor deelsitebeheerders

Klik hier om je aan te melden

 

 

De PleioBox

In opdracht van de Provincie Flevoland en in samenwerking met de Kring Commissarissen van de Koning is een documentenapplicatie ontwikkeld voor Pleio: de PleioBox. 

                              

Wat is de PleioBox?

Met de PleioBox app kun je bestanden uit jouw groepen en subgroepen binnen Pleio en de deelsites snel bekijken. Ook kun je er bestanden toevoegen en favoriet maken, zodat je ze ook offline kunt bekijken. De PleioBox is vergelijkbaar met Dropbox, maar in tegenstelling tot Dropbox staan alle bestanden van de PleioBox veilig bij de door de overheid gecertificeerde hosting partij BIT, in Nederland.

 

Kan ik de PleioBox ook gebruiken?

De Pleiobox wordt kostenloos aangeboden aan deelsite-abonnementhouders en aan gebruikers die op een andere wijze bijdragen aan de continuïteit en aan de doorontwikkeling van Pleio. Wil je de Pleiobox voor jouw deelsite activeren, neem dan even contact op met admin@pleio.nl.

  

LocalBox?

In opdracht van de Tweede Kamer wordt al geruime tijd gewerkt aan LocalBox; het veilige alternatief voor Dropbox. Helaas is LocalBox nog steeds niet gebruiksklaar en is het ook niet duidelijk op welk termijn wel. Gelukkig kon voor de ontwikkeling van de PleioBox wel de code van de LocalBox app hergebruikt worden.

 

Hoe veilig is de PleioBox?

Alle bestanden worden versleuteld door de app opgeslagen. Het blijft altijd belangrijk om als gebruiker goed op te letten: weet met wie je documenten deelt, zet documenten met geheime of zeer gevoelige informatie niet online en vergrendel je tablet automatisch met een wachtwoord wanneer je deze even niet gebruikt.

  apple.png 

and.png 

 

 

Richtlijn voor het ontwikkelen van plug-ins

Inmiddels zijn er op Pleio meer dan 100 plug-ins beschikbaar. Elke plug-in is in feite een applicatie die de gebruiker een bepaalde functionaliteit biedt. Via de ELGG-community en via de Pleio-community worden er voortdurend nieuwe plug-ins toegevoegd.

Voor alle Pleio-gebruikers is het belangrijk dat plug-ins herbruikbaar zijn en dat deze tegen zo laag mogelijke kosten kunnen worden onderhouden en doorontwikkeld. Om dit voor gebruikers en hun leveranciers zo makkelijk mogelijk te maken zijn afspraken en standaarden wenselijk. Daarom het verzoek deze richtlijnen in acht te nemen.

 

 1. Elke plug-in dient open source te zijn en te vallen onder een open source licentie (bijvoorbeeld: EUPL, GPL, of Apache)
 2. Elke plug-in dient in principe herbruikbaar te zijn. Dit betekent dat deze instelbaar moet zijn zodat deze ook op andere deelsites te gebruiken is. elke Plug-in dient b.v. een te wijzigen naam te hebben, dit vergemakkelijkt hergebruik aanzienlijk. 
 3. Uitgangspunt is het verbeteren van bestaande plug-ins of de vervanging daarvan door een betere. Dit vanwege o.a. de performance en het onderhoud.
 4. Elke deelsite beheerder is met ingang van 2016 zelf verantwoordelijk voor de opdrachtverlening aan een leverancier. De opdrachtgever neemt zo nodig ter afstemming en verdere verduidelijking contact op met Pleio-beheer.
 5. Pleio beheer dient de vereisten en de specificaties te publiceren en actueel te houden.
 6. Overleg bij het ontwikkelen van een nieuwe plug-in voorafgaand met Pleio-beheer.
 7. De beslissing of een plug-in productie wordt genomen ligt bij de beheerders van Pleio. 

Natuurlijk blijven ook maatwerkoplossingen mogelijk. In dat geval graag voorafgaand contact.

 

Leren op Pleio

Iedere overheidsorganisatie kan nu zijn cursussen en opleidingen centraal opslaan op Pleio, zowel voor eigen gebruik of om aan te bieden aan andere overheidsorganisaties. Op dit moment zijn er meerdere overheids organisatie actief op leren.pleio.nl.

Lees meer...

Bestandendelen (FileSender) - snel, eenvoudig en veilig bestanden uitwisselen

Veel (medewerkers van) instellingen willen (heel) grote bestanden uitwisselen. Eenvoudig, snel & veilig. Dat kan metbestandendelen.pleio.nl op Pleio.

We maken gebruik van FileSender, Lees meer...

 

Online samenwerken nog makkelijker - en WebODF

editor-small.png

Voor het Samenwerkingsplatform Provincies is onlangs een nieuwe editor ontwikkeld. Je kunt nu vanuit je bestandenoverzicht rechtstreeks een nieuw, online document aanmaken. De editor opent in een nieuw tabblad en je kunt meteen beginnen.

Vanaf nu kan iedereen die jij toegangsrechten hebt gegeven ook opmerkingen (annotaties) plaatsen bij je tekst. Ook kunnen gebruikers binnenkort tegelijkertijd het document bewerken.

WebODF (een JavaScript-bibliotheek) ondersteunt Open Document Format (ODF). Hierdoor zijn vanaf nu ODF-documenten direct in de browserte openen. (niet meer eerst downloaden) 

Lees meer...

Met ingang van 2016 hanteren we voor een deelsite een vaste jaarbijdragen. Voor 2016 is dat bedrag vastgesteld op 1.250 euro (vrij van b.t.w.), te betalen voorafgaand aan of aan het begin van het kalenderjaar. Het gerbuik van een deelsite op Pleio is het eerste jaar gratis!

Lees meer...

Lees hier de nieuwsbrief

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers