Etalage: wie kan jou helpen met Pleio?

Dit is een etalage van mensen die je kunnen helpen bij het geven van presentaties over Pleio (Wat kan je er mee? Hoe werkt het? Wat zijn de uitgangspunten?), het nadenken over wat jouw organisatie met Pleio wil en kan, het ontwikkelen en inrichten van de pleio-gereedschappen om op een deelsite deze wens te realiseren, het ontwerpen van een vormgeving voor een deelsite, het bouwen van nieuwe functionaliteiten en het nadenken over en uitvoeren van de implementatie en uitrol van deze wens binnen (en buiten!) jouw organisatie.

Deze etalage is continu in ontwikkeling: de mensen en bedrijven in de etalage doen steeds meer kennis en ervaring op en ook komen er nieuwe mensen en bedrijven bij. We kunnen je hulp goed gebruiken!.

Heb jij ervaring met een presentatie geven over Pleio, het opzetten van een deelsite en bijvoorbeeld community beheer of een communicatieadviestraject over de uitrol van een deelsite? Of heb je een vormgeving voor een deelsite gemaakt of nieuwe functionaliteit gebouwd? En kunnen mensen jou hiervoor (gratis of tegen betaling) inhuren? Zet je zelf in de etalage! We beginnen klein, maar denken groot!

Zorg dat je lid bent van mijndeelsite.pleio.nl zodat je deze pagina kunt bewerken. Vermeld je naam bij de juiste categorie. We willen in ieder geval het volgende van je weten:

 • wat kan je
 • wat is je ervaring binnen Pleio
 • een link naar je profiel op mijndeelsite.pleio.nl

Presentatoren

Wil je graag een presentatie over de mogelijkheden van Pleio? Wil je een antwoord op vragen als waar kan ik Pleio voor gebruiken? Zijn er al mooie voorbeelden van pleio- deelsites? Dan kun je contact opnemen met bijvoorbeeld:

- Daniëlle Jansen
- Kees Meesters
- Henk Bangma
Anouchka de Haan

Communicatie-, marketing en projectadviseurs

Heb je besloten dat Pleio iets voor jouw organisatie kan betekenen, maar zit je met vragen als hoe kan mijn organisatie het effectiefst pleio inzetten? Hoe richt ik mijn deelsite in? En zorg ik ervoor dat mijn doelgroep pleio ook gaat en kan gebruiken? Je kunt hiervoor een communicatie- of projectadviseur inzetten die ervaring heeft met het opzetten en implementeren van een pleio deelsite.

Daniëlle Jansen

(danielle@digitalants.nl). Ik heb vooral ervaring met het opzetten, ontwikkelen en implementeren van pleio deelsites binnen rijksoverheidsorganisaties. Zo werk(te) ik o.a. voor deelsites over het Deltaprogramma (Staf Deltacommissaris), Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (BuZa/Agentschap NL), de Raad voor de Kinderbescherming, de lerende overheid (ECLO) en de topsectoren Agro & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

Ik kan jouw organisaties helpen met het nadenken over (en uitvoeren van) vragen als: "wat kunnen wij met pleio?", "hoe richt ik een deelsite in?" en "hoe zorg ik ervoor dat mijn collega's/doelgroep de pleio omgeving gaat gebruiken als online plek om kennis te delen en samen te werken?" Wil je eerst wat meer lezen over hoe ik jou (w organisatie) kan helpen met het opzetten en inrichten en beheren van een Pleio-site? Lees dan eens dit artikel (pdf). Ook een goed begin als je wilt weten wat de mogelijkheden zijn van online kennisdelen en samenwerken, zonder dat je misschien direct een online platform als Pleio wilt inzetten.

Henk Bangma

Als communicatieadviseur ben ik betrokken bij de technische en organisatorische implementatie van een Pleio-intranet bij de gemeente Heerhugowaard. Ik help medewerkers met praktische vraagstukken over de werking van Pleio en ik adviseer hoe je het platform handig inzet om je doelen te bereiken.

Anouchka de Haan

Als communicatieadviseur ben ik projectleider van de implementatie van het Pleio intranet in Heerhugowaard. Ik draag de visie op interne communicatie in relatie tot het nieuwe werken uit en begeleid de medewerkers en het management hierbij.

Renate Ernst

(r.ernst@coo-coo.nl, 06 21 19 40 46) Als senior communicatieadviseur en marketingadviseur stond ik aan de wieg van jeugdzorg.pleio.nl het online samenwerkingsplatform voor de transitie jeugdzorg. Als zelfstandig professional help ik graag opdrachtgevers die pleio als een van de middelen binnen hun communicatiemix overwegen. Wanneer zet je pleio in? Wanneer niet? Zoja, hoe dan? Waar loop je dan tegen aan? En voor welk communicatietraject kies je intern en extern? Waar hebben gebruikersbehoeften aan? Hoe vertaal je die behoeften? Hoe regel je het communitymanagement? Inmiddels heb ik verschillende potentiele 'pleio-gebruikers' op weggeholpen door mijn ervaring met hen te delen. Dat doe ik met realiteitszin, pragmatisch en enthousiast.

Vormgevers

Voor een deelsite op Pleio kan je gebruik maken van een standaardvormgeving, maar je hebt ook alle mogelijkheden om een eigen vormgeving te (laten) ontwerpen. Onderstaande vormgevers hebben ervaring met het vormgeven van een pleio-deelsite.

Ontwikkelaars

Wil je nieuwe functionaliteiten laten bouwen voor Pleio? Hartstikke goed idee. Onderstaande ontwikkelaars hebben hier ervaring mee.

 

Reacties

Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
  • Marcel Ziemerink
   Marcel Ziemerink 7 dagen geleden

   @Michael, deze informatie is inmiddels sterk verouderd en we zijn bezig met alle info te herschrijven:

   Onze visie op samenwerken

   Samenwerken en kennis delen, we doen het dagelijks. Samen met directe collega’s, op afstand met vakgenoten, in dialoog met burgers en bedrijven. Steeds vaker willen we dit als overheid online organiseren, onafhankelijk van organisatiegrenzen, plaats of tijd.

   Hiervoor is een samenwerkingsplatform ontwikkeld: Plein Overheid, kortweg Pleio. Een platform van, voor en door de overheid. Een platform dat toegankelijk, betrouwbaar, veilig en bij de tijd is gebleken. En dat tegen beperkte kosten: de contributiebijdrage ten behoeve van de beheer- en ontwikkelkosten bedraagt in 2018 €2.250 voor één of enkele deelsites. In het kennismakingsjaar is de contributie voor het gebruik van een deelsite nihil.

   Waarin Pleio zich onderscheidt

   Pleio is een uniek initiatief binnen de overheid. Vanuit de behoefte aan een praktische oplossing voor online samenwerking zijn diverse overheidsorganisaties de samenwerking aangegaan. Samen is de open source oplossing Pleio ontwikkeld. Veel gebruikte toepassingen zijn: een sociaal intranet, een communicatiesite voor met name het delen van informatie, een community, een samenwerkingsruimte voor het delen van / samen werken aan bestanden.  

   Pleio heeft zich sinds de start in 2010 ontwikkeld tot een toegankelijk, betrouwbaar, veilig, betaalbaar en innoverend platform. Een platform dat is gebouwd op basis van een open broncode. Dit betekent onder meer flexibiliteit, eigen regie, de keuzevrijheid om het te gaan gebruiken of om makkelijk afscheid te kunnen nemen van het platform (met behoud van de data). Ook uniek is het gegeven dat deelsitehouders ontwikkelde producten en opgedane kennis belangeloos beschikbaar stellen aan andere Pleio-gebruikers. Daarmee kunnen kosten laag worden gehouden.

   Voordelen op een rij:

   • Toegankelijk: Pleio is gebruiksvriendelijk en laagdrempelig in te zetten. PLEIO kent een laagdrempelige exitstrategie; de gebruiker heeft de keuzevrijheid om makkelijk afscheid te kunnen nemen van het platform (met behoud van de data).
   • Betrouwbaarheid: Pleio is een stabiel samenwerkingsplatform waarbij de continuïteit voorop staat. Het kent een up-time van meer dan 99.9%. Het platform heeft voldoende groeiruimte en het kent een helpdesk voor 1e en 2e lijns (beheer- en ontwikkel)vragen.
   • Veiligheid: Pleio is een veilig samenwerkingsplatform, waar content veilig kan worden gedeeld en waar interactie veilig kan plaatsvinden. De kans op ongeoorloofd of ongeautoriseerd gebruik wordt geminimaliseerd.
   • Betaalbaarheid: Pleio kent vele tevreden deelsitegebruikers, die op basis van een open source gedachte naar evenredigheid bijdragen. In het kennismakingsjaar is de contributie voor het gebruik van deelsites nihil.
   • Innoverend: Pleio wil een ‘samenwerkingsplatform van nu’ zijn en blijven. Het wil kunnen blijven meebewegen met de markt, op basis van releases blijven werken aan benodigde en gevraagde oplossingen. De template is daarom responsive en het biedt daarbij de mogelijkheid om eigen code toe te voegen.

   Gebruikers binnen de overheid

   Meer dan 100 uitvoerende diensten, ministeries, gemeenten en provincies maken gebruik van Pleio-deelsites. Bovendien zijn er tal van overheidsorganisaties die gebruik maken van de modules.

   Tot de doelgroep van Pleio worden gerekend:

   1. overheidsorganisaties afkomstig van de centrale of rijksoverheid, de provincies en de gemeenten.
   2. stichtingen, verenigingen en adviesorganen zover door een van onder 1 genoemd bestuurlijk verantwoordelijk is
   3. zelfstandige bestuursorganen
   4. waterschappen
   5. (bestuurlijke) samenwerkingsverbanden van rijk, provincie en gemeenten
   6. scholen en universiteiten
   7. gezondheidszorg zover door de overheid gefinancierd.

    Nieuwe responsieve template

   Vanaf 2018 is het nieuwe responsieve template beschikbaar. Hieraan is door Nationaal Archief, Belastingdienst, RVO, OC&W en Osage samen gewerkt.

   Het nieuwe template biedt deelsitehouders een generieke open source oplossing die voor vele vraagstukken toepasbaar is. Met deze ontwikkeling kiest Pleio voor een robuuste en gebruiksvriendelijke oplossing die deelsitehouders in staat stelt zich (nog) steeds meer te kunnen focussen op de eigen content en interactie en minder op de onderliggende techniek. De oplossing is bovendien responsieve: de software is goed te gebruiken op verschillende soorten apparaten, van mobiel, tablet tot desktop. Goed om te weten: deelsitehouders kunnen eigen losse applicaties blijven gebruiken en benaderen.

   Enkele voorbeelden

   In 2017 ging de site leraar.nl van OC&W live. Eind januari 2018 is de site kia.pleio.nl van Nationaal Archief op basis van de nieuwe template live gegaan. De site is grotendeels openbaar, dus neem gerust een kijkje om inspiratie op te doen. Een andere openbare deelsite met de nieuwe template is Energieslag van RVO.

   Wil je je verder oriënteren, bezoek dan de demosite.

   • Michael Horree
    Michael Horree 14 dagen geleden

    De link naar FADesign.nl lijkt een 'dode link'.

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers